LTools přinášejí řešení. Funkce Advanced Tagging nabízí (kromě výběru potenciálních předků se stejnou DNA a předků, kteří žili v určité etapě) možnost výběru Ancestors PLUS. Princip je patrný ze snímku:
1. Prvním krokem je volba čísla značky a volba Include spouses (zahrnout manžele a manželky)
2. Druhým krokem je zvolení základní osoby podle čísla RIN.
3. Třetím krokem je volba počtu generací dětí předků. Volba 0 představuje prostý seznam předků bez jejich dětí. Volba 1 už přidává děti předků, volba 2 přidá děti dětí předků atd.
Abych si udělal představu o velikosti výběru, otestoval jsem databázi s 1500 lidmi, ústřední postavou byl RIN 1 (já). Výsledek je znázorněn grafem:
Zatímco přechod od volby 0 k 1 znamenal více než dvojnásobný výběr, přechod od volby 3 k volbě 4 se již projevil nevýznamně.
Musíme si uvědomit, že volba ústřední osoby předurčuje záběr výběru ve směru k potomkům. Takže je-li zvolena osoba s RIN 1 (já), nebudou ve výběru moje děti ani děti mých vrstevníků. Proto záměna osoby s RIN 1 za osobu o generaci mladší (např. mého syna), zásadně rozšíří výběr. Přibude celá větev manželky (matky mého syna) a záběr dětí se rozšíří o 1 generaci. Pokud za ústřední osobu zvolím osobu o 2 generace mladší (např. mého vnuka), přibude celá větev mé snachy (jeho matky) a záběr dětí se prohloubí o další generaci.
Tímto postupem již není problém připravit plán dalšího výzkumu, a lze zohlednit všechny zájmové skupiny a podle potřeby záběr kdykoli rozšířit anebo zúžit.