Charting Companion - program pro tvorbu grafů

Programy úzce spolupracující s programem Legacy
Falt
Příspěvky: 405
Registrován: 30 srp 2013 23:48
Kontaktovat uživatele:

Charting Companion - program pro tvorbu grafů

Příspěvekod Falt » 19 pro 2019 19:22

Dodnes je na tento program pro tvorbu grafů odkaz na našich stránkách http://www.legacyczech.com/doplnky/companion.html. A podobně i na stránkách USA http://progenygenealogy.com/Products/Family-Tree-Charts/. Protože program slibuje téměř zázraky, rozhodl jsem se mu podívat více „na zoubek“.

Silné stránky
Autoři pracují na vývoji genealogických diagramů od roku 1996, takže mají v nabídce skutečně široký výběr, který předčí i program Legacy Charting. Mají v nabídce i 3 nové typy grafů:

    Trellis Chart™ - Trellis Chart představuje nový způsob, jak prezentovat své předky. Na rozdíl od tradičních grafů může Trellis Chart zobrazit všechny lidi ve vašem stromu, dokonce i ty, kteří nejsou pokrevnými příbuznými. Princip zobrazení je patrný z popisu na odkazu https://progenygenealogy.com/Products/Family-Tree-Charts/trellis/
    Dandelion Chart – Pampeliškový graf představuje další nový způsob zobrazení předků. Graf se rozprostírá ve všech směrech a zahrnuje předky manželů, což umožňuje zahrnout širší rodiny.

V nabídce je i 5 stránek se šablonami ozdobných rámečků a okrajů a velice široká nabídka barev a barevných schémat. Autoři slibují možnost tvorby grafů přímým importem souborů typu Gedcom anebo přímo datových souborů z kvalitních genealogických programů, pochopitelně i z Legacy.

Nedostatky
Hlavní překážkou pro českého uživatele je, jak se dá očekávat, čeština. Nepodařilo se mi nalézt znakovou sadu pro výstup z Legacy do datového souboru FDB anebo do souboru Gedcom, kterou by dokázal program Charting Companion zobrazit se správnou češtinou. To je samozřejmě smrtící překážka, kterou nelze překonat.
Program stojí za vyzkoušení, případně za zakoupení, jen pokud zpracováváte data výhradně v angličtině s potlačením češtiny (např. pro krajany v USA). Pak již zbývá jen drobný nedostatek – nabídka barev je velmi široká, ale program Charting Companion na rozdíl od programu Legacy Charting, nenabízí barevné gradienty.

Závěr
Američtí autoři zcela pominuli neanglické skupiny badatelů. Je to škoda, protože jinak by program Charting Companion byl zajímavým doplňkem pro ilustraci výsledků našeho bádání. :idea:

Uživatelský avatar
michal
Příspěvky: 732
Registrován: 06 čer 2013 21:37
Bydliště: Hostinné
Kontaktovat uživatele:

Re: Charting Companion - program pro tvorbu grafů

Příspěvekod michal » 20 pro 2019 08:03

V roce 2011 jsem tento program chtěl také vyzkoušet. Společnost, která ho tvoří (Progeny Genealogy) však trvala na tom, že žádnou demoverzi neposkytuje, že si ho musím zakoupit, ale že mají garanci 30 dní na vrácení peněz. Tak jsem si ho tedy zakoupil. Musím říci, že mi tehdy opravdu peníze vrátili.
Teď vidím, že se pro nás nic zásadního nezměnilo, tj. diakritika nefunguje pořád.


Zpět na “Doplňky k programu Legacy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů