Ochrana soukromí osob v Legacy

Úvodní rady k použití programu Legacy Family Tree
Falt
Příspěvky: 405
Registrován: 30 srp 2013 23:48
Kontaktovat uživatele:

Ochrana soukromí osob v Legacy

Příspěvekod Falt » 12 úno 2020 16:41

Existuje mnoho způsobů, jak v Legacy ochránit vybrané osoby. Zopakujeme si všechny způsoby, jak vybrané informace chránit, jak nastavit ochranu konkrétní informace ve vaší databázi a poté, jak můžete nastavit různý stupeň ochrany při exportu dat.
Nastavení stupně ochrany u osob v Legacy:
Veřejné - Standardně jsou všechny osoby veřejné, dokud nezvýšíme stupeň jejich ochrany. Jsou bez omezení vloženy do všech reportů, zpráv a diagramů i na webové stránky se všemi zapsanými informacemi. Vkládány budou také do exportovaných souborů.
Neveřejné – Takto označené osoby jsou vkládány do reportů, zpráv a diagramů i na webové stránky a exportů, ale místo jejich jména je zobrazen výraz "neveřejné" a nejsou zobrazeny žádné informace o těchto osobách.
Neviditelné - Takto označené osoby nejsou vkládány do žádných reportů, zpráv a diagramů ani na webové stránky ani nejsou exportovány. Je to jako by neexistovaly. Vyloučeny jsou také všechny pokračující linie předků a potomků, které se větví od těchto osob. Ve svém důsledku tyto osoby při tisku vytvoří slepou uličku. Je-li partner potomka označen jako Neviditelný a potomek není neviditelný a má děti, partner nebude zmíněn vůbec (jako by neexistoval), ale děti a další potomci budou do reportu vloženy. Vše se bude tvářit, jako by neviditelný partner nebyl nikdy vložen do databáze, ale děti ano.

Změna nastavení stupně ochrany u osoby
Změnu můžete provést jedině na obrazovce Informace o osobě, kam se dostanete z karty Rodina nebo Předkové kliknutím na vybranou osobu.
private.png
Informace o osobě - nastavení stupně ochrany
private.png (23.68 KiB) Zobrazeno 5615 x


Změna nastavení stupně ochrany u manželství
Změnu můžete provést jedině na obrazovce Informace k manželství/vztahu a jen na stupeň Neveřejné.
marriageprivate.png
Informace k manželství . nastavení jako Neveřejné
marriageprivate.png (23.25 KiB) Zobrazeno 5615 x


Změna nastavení stupně ochrany u vztahu dětí k rodičům
Změnu můžete provést na obrazovce Upravit děti, kam se dostanete z karty Rodina kliknutím na jednoho z rodičů pravým tlačítkem myši a výběrem nabídky Zobrazit | Seznam dětí.

relationships.png
Vztah k otci/matce - nastavení ochrany
relationships.png (12.48 KiB) Zobrazeno 5609 x

Druhou cestou je z karty Rodina kliknutím na vybrané dítě pravým tlačítkem myši a výběrem nabídky Zobrazit | Seznam rodičů.

seznam_rodicu.png
Vztah k otci/matce - nastavení ochrany
seznam_rodicu.png (11.49 KiB) Zobrazeno 5609 x

Změna nastavení stupně ochrany u jednotlivé události
Změnu můžete provést na obrazovce Informace o osobě, kam se dostanete z karty Rodina a po výběru konkrétní události ze seznamu. Změna jen na stupeň Neveřejné.

private_event.png
nastavení události jako Neveřejné
private_event.png (23.53 KiB) Zobrazeno 5615 x


Změna nastavení stupně ochrany globálně u vybrané definice události

V menu Zobrazit | Základní seznamy | Definice události je k dispozici seznam všech události, které se používají v aktuální databázi. Program Legacy vytvoří pro každou událost jeden záznam definice události.
Vyberte si ze seznamu událost, kterou chcete globálně nastavit jako neveřejnou, a v nabídce vpravo zvolte Upravit. Otevře se okno Přidání / Úprava definice události, a v něm zaškrtněte volbu Neveřejná událost. Od této chvíle se vybraná událost bude chovat jako Neveřejná jak u nově vytvořených zápisů této události, tak i u dřívějších zápisů.

event_definition.png
globální nastavení události Vzpomínky jako neveřejné
event_definition.png (21.61 KiB) Zobrazeno 5615 x


Změna nastavení stupně ochrany u Vyprávění
Seznam vyprávění je ukryt pod vlastní ikonou na kartě Rodina. Ochrana se nastaví pro všechna vyprávění najednou jako Neveřejné.

private_story.png
Seznam vyprávění - označení jako Neveřejné
private_story.png (11.45 KiB) Zobrazeno 5615 x


Změna nastavení stupně ochrany zdvojenými hranatými závorkami

Mimořádně vydařený fígl, jak Legacy dovede zpracovat libovolný záznam v kterémkoliv poli, pokud je uvnitř zdvojených hranatých závorek, jako Neveřejné údaje. [[Všechno uvnitř těchto zdvojených hranatých závorek je Neveřejné]]. Většina lidí je využívá pro soukromé poznámky, ale zde můžete vidět, že je používám na různých místech, třeba si do obecných poznámek takto zapisuji číslo domu, ve kterém se osoba narodila (a zobrazuji si tento údaj přímo na kartě Rodina).

Obdobný účinek má uložení údaje do {složených závorek}, což využívá Legacy při zápisu shody s FamilySearch.

double_square_brackets.png
záznam uvnitř zdvojených hranatých závorek
double_square_brackets.png (12.6 KiB) Zobrazeno 5615 x


Změna nastavení stupně ochrany při výstupu z Legacy
Ať už exportujete do Gedcomu, do nového souboru Legacy, anebo vytváříte webové stránky či tvoříte zprávy, vypadá dialogové okno „Možnosti ochrany osobních údajů“ úplně stejně. Ukážeme si pro příklad ten, který uvidíte v Reportech. Otevřete libovolný Report, klikněte na Možnosti reportu

report_options.png
Možnosti reportu knihy potomků
report_options.png (28.96 KiB) Zobrazeno 5615 x

a na pravé straně se zobrazí tlačítko Možnosti ochrany údajů. Pod touto volbou je okno Možnosti ochrany údajů:

report_options2.png
Možnosti ochrany údajů globálně
report_options2.png (38.55 KiB) Zobrazeno 5615 x

Nabídka je velice široká a mohu jen doporučit opatrně zkoušet dílčí volby, aby výsledek naplnil očekávání. Já osobně vystačím s volbou Vyloučit detaily u žijících osob. Pochopitelně osoby označené jako Neviditelné jsou již vyloučeny.

Jsou zde dvě sekce. Horní část pojednává o žijících lidech a o tom, co s nimi chcete udělat. Spodní část pojednává o všech věcech, které jste dříve označili jako soukromé nebo neviditelné, nebo kde jste použili hranaté závorky. Možnosti jsou dostatečně vysvětlující, ale pokud potřebujete více informací, na této obrazovce je tlačítko Nápověda.
Pozor na Změnu nastavení ochrany údajů! Pokud zaškrtnete Vložit osoby označené jako neviditelné …, pak se objeví i tyto osoby, což určitě nechcete.


Nastavení stupně ochrany v Legacy Charting
Nastavení se provádí v Legacy Charting z menu Domů | Ochrana údajů. Nabídne se 6 možností: Potlačit neveřejné osoby | Potlačit neviditelné osoby | Potlačit neveřejné informace [[Neveřejné]] | Odstranit [[ ]] | Potlačit detaily žijících osob | Použít "Žijící" místo jejich jména.

LCh_privacy_option.png
nastavení ochrany údajů v legacy Charting
LCh_privacy_option.png (27.07 KiB) Zobrazeno 5615 x


Musíme si ale trochu vysvětlit jak se to má s žijícími lidmi. Pokud se rozhodnete potlačit žijící lidi, můžete zažít několik překvapení. Pokud jsou ve vašem souboru lidé, kteří jsou označeni jako žijící, přestože jsou bez pochyby mrtví, nebudou se ve vašem výstupu zobrazovat. Pokud v Legacy přejdete na Možnosti> Přizpůsobit> Zadávání dat> Možnost 2.3, můžete říct Legacy, aby automaticky označila osoby jako zemřelé, už při jejich zápisu. Věk můžete upravit podle vlastní úvahy.
Je ale důležité si uvědomit následky. Když zadáte novou osobu, a datum narození či křtu, které bylo před více než 110 lety (v ukázce), bude tato osoba automaticky označena jako nežijící. Ale co s osobami, kteří nemají tyto informace, ani informace o úmrtí či pohřbu zadané? Klidně se mohou ocitnout mezi žijícími.
Proto Legacy nabízí speciální nástroj pro likvidaci chybně vedených osob. V menu Nástroje | Rozšířené nastavení Žije. Legacy prohledá databázi a zohlední i související údaje (rodiče, sourozence, partnery, děti). Pokud najde údaje, prokazující, že osoba již musí mít vyšší věk než nastavený limit, navrhne změnu jeho označení na nežijící (Američané říkají tomuto nástroji výstižně „IntelliMurder“).

advanced_set_living.gif
Rozšířené nastavení Žije
advanced_set_living.gif (11.93 KiB) Zobrazeno 5615 x


Vyplatí se pravidelně spouštět tento nástroj. Právě jsem ho spustil ve své osobní databázi a „zabil“ 14 osob.

search_result_notliving.png
Nabídka osob k označení jako nežijící
search_result_notliving.png (23.96 KiB) Zobrazeno 5615 x


Závěr: Legacy dává velmi silnou podporu pro kontrolu nad údaji, které chcete v ochránit jako neveřejné. Navíc jsou potřebné postupy zevrubně popsány v bohaté Nápovědě. :idea:

Zpět na “Začínáme s Legacy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 24 hostů