Záložky na konkrétní osoby v Legacy

Úvodní rady k použití programu Legacy Family Tree
Falt
Příspěvky: 405
Registrován: 30 srp 2013 23:48
Kontaktovat uživatele:

Záložky na konkrétní osoby v Legacy

Příspěvekod Falt » 09 srp 2020 17:20

Legacy nabízí dva druhy záložek:
Obyčejné záložky
Rychlé záložky.
Oba druhy záložek se při ukončení programu uloží a při dalším spuštění Legacy jsou vždy k dispozici.

Obyčejné záložky

Tyto záložky jsou zvláštní v tom, že podchytí nikoli osobu, ale pár (pokud existuje). Nastavit lze až 200 záložek pro různé páry osob.
Nastavení záložky je jednoduché. Na kartách Rodina, Předkové, Potomci či Index se ujistěte, že stojíte na osobě, na kterou chcete nastavit záložku a poté klikněte pravým tlačítkem myši na tlačítko Záložka v levém dolním roku obrazovky. Pro karty Rodina a Předkové platí, že tato osoba a jeho nebo její aktuální partner bude přidána do seznamu záložek. Pro karty Potomci nebo Index aktuální partner není zřejmý, proto zde platí odlišné pravidlo, a to že bude přidána do seznamu záložek vybraná osoba a jeho nebo její preferovaný partner.
Seznam záložek je přístupný kliknutím na ikonu v levém rohu dole:

bookmarks.png
Seznam obyčejných záložek
bookmarks.png (18.57 KiB) Zobrazeno 5093 x

Na kteroukoli záložku lze přejít tlačítkem Přejít na. Bohužel, řazení záložek nelze ovlivnit, ani je nelze vytisknout. Naštěstí si v praxi dokážete vystačit s rychlými záložkami, jak si ukážeme dále.

Rychlé záložky
Systém rychlých záložek je efektivní nástroj, protože umožňuje operativní výměnu aktivních záložek podle momentální potřeby.

quickbookmark.gif
3 rychlé záložky
quickbookmark.gif (5.25 KiB) Zobrazeno 5093 x

Popis ukázky zleva: ikona Seznam záložek (obyčejné záložky), číslovány od 1 do 3 jsou vedle sebe rychlé záložky. Č. 1 Josef Sobotka, č. 2 František Kouba a č. 3 je neobsazená záložka. Rychlé záložky usnadňují bleskurychlý přístup ke konkrétní osobě.

Chcete-li aktualizovat rychlou záložku, ujistěte se, že máte osobu, kterou chcete opatřit rychlou záložkou, zvýrazněnu na kartě Rodina, Předkové, Potomci či Index a pak klikněte pravým tlačítkem myši v jednom ze tří polí rychlých záložek. Pokud byla záložka již obsazena, bude přepsána. Pokud chcete některou rychlou záložku vymazat, podržte stisknuté tlačítko CTRL a potom klikněte pravým tlačítkem do pole této rychlé záložky.

newquick.png
nová rychlá záložka
newquick.png (51.5 KiB) Zobrazeno 5093 x

V ukázce byla aktualizována rychlá záložka č. 3, výběrem osoby Pavel Smejkal z karty Předkové.

Subjektivní hodnocení záložek
Neosvojil jsem si obyčejné záložky. Rychlé záložky považuji za velice užitečné v případech, kdy provádíte riskantní operaci typu výměna rodičů, manželek či dětí. Pak se vyplatí pojistíte-li se rychlými záložkami a nadto doporučuji pár poznámek na papírky s aktuálními MRIN a RIN a zálohovat databázi Legacy. Vždy lze něco přehlédnout a pak je prima, máte-li po ruce zálohu výchozího stavu. :idea:

Zpět na “Začínáme s Legacy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů